Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, racuchy z jabłkami i cynamonem. Kto ich nie lubi? Oto przepis na tradycyjne, drożdżowe racuszki z cukrem pudrem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zaczyn:

  • drożdże świeże

    40 g
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • mąka pszenna

    3 duże łyż.
  • cukier trzcinowy

    2 małe łyż.

Na placki:

  • mąka pszenna

    450 g
  • mleko ciepłe

    175 ml
  • jajo

    1 szt.
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Cynamon mielony Prymat

    1 mała łyż.
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • olej

    do smażenia
  • jabłka

    2 szt.
  • cukier puder

    do posypania
  • syrop klonowy

    do smaku
  • listki mięty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce dokładnie wymieszaj składniki do zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj przyprawy, jajko, mleko oraz zaczyn i dokładnie wymieszaj. Dużą łyżka formuj racuchy, wykładaj na rozgrzanym oleju, po czym układaj obrane, wydrążone i cienko pokrojone jabłka. Racuchy smaż 2 minuty z każdej strony.

Podawaj posypane cukrem pudrem, syropem klonowym i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 01.02.2019 14:44
Bardzo pyszne racuchy, nie ma jak racuchy z jabłkami dla dużych i małych.;)
bietka 01.02.2019 08:28
Bardzo lubię racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat