Racuchy z gruszkami i daktylami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kefir

    400 ml
  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • woda letnia

    100 ml
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • gruszki

    2-3 szt
  • daktyle

    5 dag
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z wanilią, połączyć z ciepłą wodą i łyżką mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru z wanilią, sól, kefir i jajko, niedokładnie wymieszać.
Krok 3 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny.
Krok 4 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone daktyle i obrane, posiekane gruszki.
Krok 5 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 28.06.2017 14:34
bardzo pyszne
Motorek 26.06.2017 22:47
pyszne racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat