Racuchy z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • drożdże

    1,5 dag
  • mleko

    250 ml
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • jajka

    2
  • masło

    3 dag
  • olej do smażenia

  • cukinia żółta

    20 dag
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy z cukinią foto
Drożdże wymieszać w dużej misce z połową mleka i około 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na około 10 minut.
W tym czasie stopić masło i odłożyć, aby przestygło. Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Gdyby należała do tych przerośniętych deczko - usunąć pestki, przy czym waga dodawanej do ciasta cukinii nie powinna się zmienić. Oddzielić białka od żółtek, po czym ubić białka na sztywną pianę. Dodać do nich żółtka i ubić jeszcze raz.
Do przygotowanego rozczynu dodać resztę mąki, wciąż płynne masło, jajka i sól. Całość wymieszać na jednolite, bezgrudkowe ciasto.
Krok 2 - Racuchy z cukinią foto
Dodać cukinię i natkę pietruszki, wymieszać jeszcze raz.
Krok 3 - Racuchy z cukinią foto
Przykryć miskę i odłożyć na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Racuchy z cukinią foto
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto - około 2 łyżki na racucha - i smażyć z obu stron na rumiano.
Krok 5 - Racuchy z cukinią foto
Podawać z relishem, kwaśną śmietaną lub sosami wg uznania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 07.09.2011 09:38
ekstra
stokrotka 31.08.2011 19:25
mniam....
irenka 31.08.2011 16:30
pyszne,robię podobne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat