Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
25 dag -
drożdże
1,5 dag -
mleko
250 ml -
sól
1/3 łyżeczki -
jajka
2 -
masło
3 dag -
olej do smażenia
-
cukinia żółta
20 dag -
natka pietruszki
2 łyżki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

W tym czasie stopić masło i odłożyć, aby przestygło. Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Gdyby należała do tych przerośniętych deczko - usunąć pestki, przy czym waga dodawanej do ciasta cukinii nie powinna się zmienić. Oddzielić białka od żółtek, po czym ubić białka na sztywną pianę. Dodać do nich żółtka i ubić jeszcze raz.
Do przygotowanego rozczynu dodać resztę mąki, wciąż płynne masło, jajka i sól. Całość wymieszać na jednolite, bezgrudkowe ciasto.




Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się