Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kwaśne mleko 0,5 litry
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
mąka 3 szklanki
cukier 1 łyżka

DODATKOWO

borówka amerykańska ok 200 gram
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Porada

Zamiast kwaśnego mleka można użyć maślanki, czy kefiru.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta.
Krok 1 - Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku foto
2
Całość miksujemy, ewentualnie dodajemy mąki. Gotowe ciasto powinno być dość gęste.
Borówki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Krok 2 - Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy łyżką porcje ciasta, formując zgrabne placuszki. W trakcie gdy pierwsza strona się rumieni na wierzchu każdego placuszka układamy po kilka borówek.
Krok 3 - Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku foto
4
Wierzch borówek delikatnie pokrywamy ciastem, by zapobiec wyciekaniu soku z owoców do tłuszczu po odwróceniu.
Gdy pierwsza strona się zarumieni, racuszki obracamy i smażymy z drugiej strony do zrumienienia.
Krok 4 - Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku foto
5
Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Odsączone porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
Krok 5 - Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 31.12.2015 19:10
pyszności :)
gusia1000 31.12.2015 02:17
Fajne racuchy.
mysza75 30.12.2015 13:48
ale bym zjadła takie apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak