Racuchy z bananami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    1 kostka
  • mąka

    1 kg
  • mleko

    400-500 ml
  • cukier drobny

    8 łyżek
  • cukier waniliowy

    3 łyzeczki
  • olej do smażenia

  • szczypta soli

  • żółtko jaj

    2-3
  • banan

    4-6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzewamy 100-200 ml mleka i rozpuszczamy w ciepłym cukier i drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mleka ciepłego miksujemy razem z cukrem waniliowym, żółtkami i z taka ilością mąki z jaką uda nam się zmiksować. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy do wyrobionego ciasta i dalej razem miksujemy dodając resztę mąki ciasto powinno być dość gęste ale jeszcze lejące. Odstawiamy aby wyrosło. Banany kroimy w krążki. Kiedy ciasto wyrośnie powoli wkładamy banany pokrojone i mieszamy delikatnie. Nakładamy na rozgrzany olej ciasto wraz z bananami i smażymy racuszki na brązowy kolor. Można je posypać cukrem pudrem po usmażeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
FAFIK 01.03.2011 15:27
pychota... Mniam mniam...
Przemek4 11.08.2010 11:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat