Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z bananami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 1 kostka
mąka 1 kg
mleko 400-500 ml
cukier drobny 8 łyżek
cukier waniliowy 3 łyzeczki
olej do smażenia
szczypta soli
żółtko jaj 2-3
banan 4-6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z bananami

Podgrzewamy 100-200 ml mleka i rozpuszczamy w ciepłym cukier i drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mleka ciepłego miksujemy razem z cukrem waniliowym, żółtkami i z taka ilością mąki z jaką uda nam się zmiksować. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy do wyrobionego ciasta i dalej razem miksujemy dodając resztę mąki ciasto powinno być dość gęste ale jeszcze lejące. Odstawiamy aby wyrosło. Banany kroimy w krążki. Kiedy ciasto wyrośnie powoli wkładamy banany pokrojone i mieszamy delikatnie. Nakładamy na rozgrzany olej ciasto wraz z bananami i smażymy racuszki na brązowy kolor. Można je posypać cukrem pudrem po usmażeniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 01.03.2011 15:27
pychota... Mniam mniam...
Przemek4 11.08.2010 11:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak