Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy truskawkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
drożdże 25 gram
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sól
mleko ciepłe 3/4 szklanki
olej do smażenia
truskawki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy truskawkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy odrobinkę soli i cukier waniliowy (1 łyżeczkę płaską). Mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczone w ciepłym mleku z łyżką cukru drożdże. Mieszamy dokładnie składniki i odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 60-90 minut.
Krok 1 - Racuchy truskawkowe foto
2
Gdy ciasto wyrośnie, mieszamy je delikatnie z pokrojonymi truskawkami (około 100 gram). Jeśli truskawki są za kwaśne można dodać cukru.
Krok 2 - Racuchy truskawkowe foto
3
Racuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać z musem truskawkowym, jogurtem naturalnym i cukrem pudrem.

Smacznego :)
Krok 3 - Racuchy truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 06.07.2013 22:34
uwielbiam racuszki! A z truskawkami to już w ogóle bajka :D
kupiska 05.07.2013 12:03
Jak ładnie przyozdobione
aisoglam 05.07.2013 09:31
Nie rozwaliły się. Może dlatego, że truskawki nie były zbyt soczyste.
Janina 05.07.2013 08:16
Pyszne racuchy ;)
msmors 05.07.2013 08:14
pyszne racuchy
wyattearp 05.07.2013 07:28
pysznie wyglądają
SmakolykiJoanny 05.07.2013 07:00
A nie rozwalają ci się podczas pieczenia ?
Sroczka 04.07.2013 23:33
Takie racuchy na obiad z chęcią bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak