Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy na maślance z jabłkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

maślanka 300 ml,
mąka 1 szkl,
jabłka 2 szt,
jajko 1
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżka,
cukier waniliowy 1/2 op,

dodatkowo;

olej do smażenia
cukier puder do posypania,

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy na maślance z jabłkiem

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.

Mleko wlać do wyższego naczynia dodać jajko, szczyptę soli, rozmieszać na jednolitą masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.

Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.

Smakują pysznie zaraz po upieczeniu jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:28
Tez tak robię.
w mojej kuchni 13.09.2017 18:11
dobry podwieczorek, pamiętam z dziecinnych lat takie placuszki u babci
jejkuchnia 13.09.2017 14:00
Uwielbiam racuchy z jabłkami. Pychota. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak