Racuchy grzybowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    1/3 szklanki
  • mleko

    0,8 litra
  • drożdże

    3 dag
  • mąka

    10 dag
  • jajko

    3 szt
  • masło

    5 dag
  • sól do smaku

  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy grzybowe foto
Wykonanie:
Grzyby namoczyć, następnie ugotować i zmielić.
Krok 2 - Racuchy grzybowe foto
Mleko ( 100 ml) połączyć z drożdżami utartymi z cukrem i odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Racuchy grzybowe foto
Następnie dodać resztę mleka, mąki, żółtka posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło z grzybami, ubitą pianę z białek i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć racuszki z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 27.04.2015 21:07
Ciekawy pomysł. Racuchy z pieczarkami jadłam, ale z grzybami jeszcze nie :)
Grazyna0211 27.04.2015 21:04
fajny pomysł
cukiereczek 27.04.2015 19:22
interesujący przepis
Konczi 27.04.2015 19:10
fajny przepisik :)
pajbek 27.04.2015 19:07
Pyszne :-)
Adamorek 27.04.2015 18:53
ciekawe przysmaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat