Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy dyniowo-bananowe
Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną.
Do racuchów wykorzystałam dynię pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem.
Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem.