Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy dyniowo-bananowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mogą być na deser, na śniadanie. Pyszne żółciutkie, pachnące racuchy z dynią i bananem. Podałam je z miodem (bo jest zdrowszy od cukru) i bakaliami. Orzechy, sezam, słonecznik, pestki dyni, żurawina. Jesienne placuszki na poprawę jesiennej chandry.

Składniki:

Racuchy:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 2 dag
sól 1 szczypta
cukier trzcinowy 1 łyżka
puree z dyni 200 g
jajko 2 sztuki
mleko 3,2% 100 mililitrów
jogurt 3 łyżki
olej do smażenia 6 łyżek
banan 1 sztuka

Pozostałe:

miód 1 łyżka
bakalie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy dyniowo-bananowe

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną.
Do racuchów wykorzystałam dynię pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem.

Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak