Racuchy dyniowo-bananowe

Racuchy dyniowo-bananowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Mogą być na deser, na śniadanie. Pyszne żółciutkie, pachnące racuchy z dynią i bananem. Podałam je z miodem (bo jest zdrowszy od cukru) i bakaliami. Orzechy, sezam, słonecznik, pestki dyni, żurawina. Jesienne placuszki na poprawę jesiennej chandry.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Racuchy:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • sól

    1 szczypta
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • puree z dyni

    200 g
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    100 mililitrów
  • jogurt

    3 łyżki
  • olej do smażenia

    6 łyżek
  • banan

    1 sztuka

Pozostałe:

  • miód

    1 łyżka
  • bakalie

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną.
Do racuchów wykorzystałam dynię pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem.

Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat