Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Racuchy:
-
mąka pszenna
2 szklanki -
drożdże
2 dag -
sól
1 szczypta -
cukier trzcinowy
1 łyżka -
puree z dyni
200 g -
jajko
2 sztuki -
mleko 3,2%
100 mililitrów -
jogurt
3 łyżki -
olej do smażenia
6 łyżek -
banan
1 sztuka
Pozostałe:
-
miód
1 łyżka -
bakalie
3 łyżki
Sposób przygotowania
Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną.
Do racuchów wykorzystałam dynię pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem.
Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się