Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z jabłkami

5.0
(121)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Drożdżowe racuchy z jabłkami są dobre na obiad, podwieczorek lub późne śniadanie. Dzięki dodatkowi jabłek są puszyste i delikatne.

Składniki:

Składniki na zaczyn:

mąka pszenna 3 łyżki
mleko 0,5 szklanki
drożdże świeże 20 gramów
cukier 1 łyżka

Składniki na racuchy:

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
jabłka 4 sztuki
cukier 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Porada

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli jest zbyt gęste,dodajemy mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na sycące danie na słodko.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami
  • jak zrobić ciasto na racuchy
  • z czym zjeść racuchy

Kroki postępowania

1

Kruszymy drożdże do rondelka. Dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko. Mieszamy do chwili, kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.

Krok 1 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
2
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
3

Zasypujemy cukrem oraz cynamonem i odstawiamy na 10 minut.

Krok 3 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
4
W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko.
Krok 4 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
5
Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka.
Krok 5 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
6

Mieszamy całość i odstawiamy na 15 minut.

Krok 6 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto
7

Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.

Posypujemy cukrem pudrem.

Krok 7 - Racuchy drożdżowe z jabłkami foto

Racuchy drożdżowe z jabłkami najlepiej podawać posypane cukrem pudrem. A inne pomysły na podwieczorek, znajdziecie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika_1984 08.08.2019 11:16
Znalazlam ten przepis 2 lata temu i tak od tych 2 lat ciagle z niego korzystam. Racuchy zawsze sie udaja,sa po prostu rewelacyjne i mega smaczne ☺ Zmienilam tylko w nim to,ze dodaje tylko jedno jajko,ale to moj osobisty wybor. Placuszki wychodza tak samo dobre. Dziekuje za przepis. Latwiejszego nigdy wczesniej nie znalazlam Szczerze polecam innym.
Doradca Smaku 08.08.2019 13:47
Dzięki za opinię ;) Cieszę się, że przepis się sprawdza!
Ada-Gaba 20.06.2016 22:39
bardzo lubię
Katarzyna47 03.10.2015 10:35
Zrobię dziś na kolację.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak