Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,75 szklanki
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 2 dag
jajko 2 szt
mąka 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
olej do smażenia
cukier puder do posypania
serek homogenizowany 1 szt

Porada

Aby ciasto nie przywierało nam do łyżki podczas nakładania na patelnię, za każdym razem powinniśmy zanurzyć ją w gorącej wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Na środku robimy dołek, rozkruszamy do niego drożdże, zasypujemy cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Odstawiamy na 10 min.
Krok 1 - Racuchy drożdżowe foto
2
Kiedy zaczyn zacznie już pracować wlewamy resztę mleka i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 2 - Racuchy drożdżowe foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy /na średnim ogniu/ placuszki na rumiano z obu stron.
Krok 3 - Racuchy drożdżowe foto
4
Usmażone racuchy przekładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu.
Krok 4 - Racuchy drożdżowe foto
5
Racuchy możemy podawać z cukrem pudrem lub serkiem homogenizowanym. Najlepiej smakują ciepłe od razu po usmażeniu ale możemy je również odgrzać w mikrofalówce.
Krok 5 - Racuchy drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.03.2016 15:38
bardzo lubię racuchy
Futka 19.02.2016 12:15
Świetne i bardzo apetyczne racuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak