Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 szklanka
drożdże świeże 2 dkg
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 5 łyżek
mąka pszenna 30 dkg
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzewamy. Z 30 dkg mąki odbieramy 2 łyżki, dodajemy do mleka razem z cukrem waniliowym i drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut w cieple do wyrośnięcia.
Krok 1 - Racuchy drożdżowe foto
2
Jajka ucieramy z cukrem, powoli wlewamy rozczyn drożdżowy oraz dosypujemy mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut w cieple do wyrośnięcia.
Krok 2 - Racuchy drożdżowe foto
3
W garnku grzejemy olej i na gorący wrzucamy po łyżce wyrośniętego ciasta. Smażymy na rumiany kolor i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 3 - Racuchy drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 10.01.2015 18:54
Lubię takie ;)
monika141 10.01.2015 16:43
smakowicie wyglądają
cukiereczek 10.01.2015 12:24
lubię takie
Krystyna32 10.01.2015 11:33
bardzo apetyczne
gosia56 10.01.2015 09:58
na pewno pyszne;)
Mniam 10.01.2015 00:27
Wyglądają bardzo smacznie, a ja tak dawno jadłam racuchy :)
erym 10.01.2015 00:06
wygladaja oblednie...
Jadwiga/Jaga85 09.01.2015 22:55
Super się prezentują!
cooked 09.01.2015 22:35
idealne na karnawał :)
Wafelek2601 09.01.2015 22:34
Pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak