Racuchy drożdzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • drożdże

    15 g
  • sól

    szczypta
  • mleko

    240 ml
  • cukier

    50 g
  • jaja

    2
  • masło

    30 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić z ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek obić sztywną pianę, wsypać resztę cukru i dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopniowo roztopione masło oraz ubite jajka. Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z oby stron. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat