Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdzowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
drożdże 15 g
sól szczypta
mleko 240 ml
cukier 50 g
jaja 2
masło 30 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdzowe

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić z ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek obić sztywną pianę, wsypać resztę cukru i dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopniowo roztopione masło oraz ubite jajka. Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z oby stron. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak