Racuchy bakaliowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • śmietana 30%

    150 ml
  • woda letnia

    300 ml
  • cukier

    2-3 łyżki
  • drożdże świeże

    30 g
  • migdały

    1/2 szklanki
  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • olej do smażenia

  • cukier drobny

    do posypywania
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać ze śmietanką, cukrem i dwoma, trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Przygotować bakalie- posiekać migdały i orzechy na grube kawałki. Żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć mąką.

Do naczynia z ciastem dolać wodę, dosypać resztę mąki, wsypać cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty jogurt. Dosypać wszystkie bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju bakalii oblepionych ciastem.

Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 30.03.2016 13:56
świetne,zjadłabym chętnie
MAR3STA 29.03.2016 19:15
Pyszne racuchy
jasiek 29.03.2016 16:28
super smaczne takie złociste
Grazyna0211 29.03.2016 14:54
smaczne racuchy
AZgotuj 29.03.2016 14:15
śniadanie z takimi i mozna zacząć wspaniały dzień :)
mirosława4 29.03.2016 14:12
muszę wypróbować :)
tobi1989 29.03.2016 12:48
Spróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat