Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy bakaliowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
śmietana 30% 150 ml
woda letnia 300 ml
cukier 2-3 łyżki
drożdże świeże 30 g
migdały 1/2 szklanki
orzechy włoskie 3/4 szklanki
żurawina suszona 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
olej do smażenia
cukier drobny do posypywania
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy bakaliowe

Drożdże wymieszać ze śmietanką, cukrem i dwoma, trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Przygotować bakalie- posiekać migdały i orzechy na grube kawałki. Żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć mąką.

Do naczynia z ciastem dolać wodę, dosypać resztę mąki, wsypać cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty jogurt. Dosypać wszystkie bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju bakalii oblepionych ciastem.

Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.03.2016 13:56
świetne,zjadłabym chętnie
MAR3STA 29.03.2016 19:15
Pyszne racuchy
jasiek 29.03.2016 16:28
super smaczne takie złociste
Grazyna0211 29.03.2016 14:54
smaczne racuchy
AZgotuj 29.03.2016 14:15
śniadanie z takimi i mozna zacząć wspaniały dzień :)
mirosława4 29.03.2016 14:12
muszę wypróbować :)
tobi1989 29.03.2016 12:48
Spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak