Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy aromatyczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
cukier 1 łyżka
sól szczypta
mleko 3/4 litra
cynamon szczypta
imbir szczypta
wanilia
kardamon szczypta
olej do smażenia
cukier puder
drożdże świeże 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy aromatyczne

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, przyprawy. Mieszamy i robimy dołek na środku. Połową porcji ciepłego mleka zalewamy dołek. Resztę mleka mieszamy z drożdżami i cukrem. Mieszamy całość.
Odstawiamy pod przykryciem na 60-90 minut w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Racuchy aromatyczne foto
2
Ciasto mieszamy, a potem na patelnię rozgrzaną wlewamy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią racuszki.
Krok 2 - Racuchy aromatyczne foto
3
Racuszki najlepiej odsączyć z oleju za pomocą ręczników papierowych.
Przed samym jedzeniem sypiemy cukier puder.

Smacznego :)
Krok 3 - Racuchy aromatyczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 04.07.2013 21:25
fajne placuszki:)
Agula&Stabi 03.07.2013 23:31
ciekawy przepis :)
iwi 03.07.2013 23:17
Super smak
Pomocnik 03.07.2013 23:07
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak