Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuch ryżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 100 ml
mąka 300 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia 15 g
sól szczypta
jajko 4 szt
olej do smażenia
ryż 1/2 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuch ryżowe

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu
Krok 1 - Racuch ryżowe foto
2
Ugotowany ryż odsączyć z wody
Krok 2 - Racuch ryżowe foto
3
Następnie przesypać do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Racuch ryżowe foto
4
Do ostygniętego ryżu dodajemy żółtka , cukier, mleko i mieszamy
Krok 4 - Racuch ryżowe foto
5
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą
Krok 5 - Racuch ryżowe foto
6
Całość dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Racuch ryżowe foto
7
Białka ubijamy na sztywną pianę
Krok 7 - Racuch ryżowe foto
8
I mieszamy dokładnie z ryżem
Krok 8 - Racuch ryżowe foto
9
Na patelni rozgrzewamy olej
Krok 9 - Racuch ryżowe foto
10
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję ciasta
Krok 10 - Racuch ryżowe foto
11
Smażymy z obu stron na złoty kolor
Krok 11 - Racuch ryżowe foto
12
Racuszki podajemy same lub z dżemem
Krok 12 - Racuch ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 03.04.2013 21:21
uwielbiam takie racuszki
Juleczka20 24.03.2013 12:49
pyszne racuszki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak