agi

rabarbarowiec pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    230 g
  • cukier

    80 g
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    3 szt
  • rabarbar

    800 g
  • białko

    3 szt
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżeczki
  • cukier

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W między czasie obieramy i kroimy rabarbar na kawałki około 2-3 centymetrowej długości zasypujemy go cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy. Do miski wrzucamy białka i ubijamy je na sztywno. Następne dodajemy powoli cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu spodu z piekarnika rozkładamy na nim rabarbar, a następnie ubite białka. Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 65-75 minut.
Smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 11.06.2013 19:15
wygląda pysznie
Grazyna0211 30.05.2013 17:08
bardzo smaczne ciasto
IwonaKa 28.05.2013 00:02
mniam,lubię takie ciasta
Lampencjo 26.05.2013 14:43
super ciasto
jasiek 26.05.2013 12:58
ciekawe ciacho
gosia1988 26.05.2013 12:29
smaczne ciasto
artur7 26.05.2013 11:37
fajne ciasteczko mniam
malaczarna23 26.05.2013 09:39
wspaniałe ciasto
Stenka 26.05.2013 09:08
apetycznie wygląda
adelajda 26.05.2013 07:39
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat