Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    0,33 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    0,25 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,66 łyżeczki

Masa rabarbarowa:

  • rabarbar

    5 sztuk
  • woda

    2 szklanki
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • galaretka

Pianka:

  • serek homogenizowany

    420 gramów
  • galaretka

    1 opakowanie
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

BISZKOPT: Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem.

Krok 2 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia.

Krok 3 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
i wymieszać.
Krok 4 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

Ciasto przelać do formy o wymiarach 29x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
Krok 6 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

MASA RABARBAROWA: Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar. Gotować aż rabarbar się rozpadnie,

Krok 7 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
a potem wyłączyć ogień i wsypać galaretki.
Krok 8 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia się masy.
Krok 9 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

PRZEŁOŻENIE: Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem (u mnie herbatka owocowa),

Krok 10 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
wyłożyć tężejącą masę
Krok 11 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

i przykryć drugim plackiem, a potem docisnąć.

Krok 12 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto

PIANKA: Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić, a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Krok 13 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
Gdy galaretka będzie odpowiedniej konsystencji wyłożyć serki do miski, przełożyć galaretkę
Krok 14 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
i dokładnie wymieszać.
Krok 15 - Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką foto
Masę wyłożyć na cieście i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia. Potem ciasto kroić w kostkę i udekorować listkami mięty.
ZEWA
Do masy rabarbarowej dodajemy galaretkę truskawkową i arbuzową a do pianki galaretkę jagodową. Woda ma być przegotowana i gorąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 24.05.2014 23:33
dobre to ciasto
Poison1988 21.05.2014 12:51
Rany ale pychota :) palce lizać :)
IZABELA29 20.05.2014 10:09
pyszne i w sam raz w sezonie
Malinka 19.05.2014 22:12
Ciasto prezentuje się wybornie!
pajbek 19.05.2014 20:39
Wygląda pysznie :-)
wyattearp 19.05.2014 20:30
ciacho musi być pyszne
agnieszka214 19.05.2014 19:52
apetyczne ciacho
Stenka 19.05.2014 19:43
sezon rabarbarowy więc zrobię też
xjustynka89x 19.05.2014 19:42
mmm apetycznie wygląda! tak lekko!
Krzysztof15 19.05.2014 19:37
wyglada apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat