Rabarbarowe racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • otręby pszenne

    4 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • rabarbar

    4 łodygi
  • cukier puder

    do posypania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rabarbarowe racuszki foto
Mąkę, otręby, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon przekładamy do miski.
Krok 2 - Rabarbarowe racuszki foto
Przygotowane składniki zalewamy mlekiem i miksujemy, by uzyskać jednolite ciasto.
Krok 3 - Rabarbarowe racuszki foto
Gotowe ciasto odstawiamy na około 10-15 minut.
Między czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki około 0,5 cm.
Krok 4 - Rabarbarowe racuszki foto
Tak przygotowany rabarbar dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.
Krok 5 - Rabarbarowe racuszki foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
Racuszki smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy melisą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 12.12.2016 18:29
lubei słodkosci na obiad
gusia1000 12.12.2016 18:28
Na pewno są smaczne.
Ewa Wojtaszko 12.12.2016 14:01
już nie mogę doczekać się na rabarbar i truskawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat