Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowe racuszki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
otręby pszenne 4 łyżki
mleko 2 szklanki
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
rabarbar 4 łodygi
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowe racuszki

Kroki postępowania

1
Mąkę, otręby, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon przekładamy do miski.
Krok 1 - Rabarbarowe racuszki foto
2
Przygotowane składniki zalewamy mlekiem i miksujemy, by uzyskać jednolite ciasto.
Krok 2 - Rabarbarowe racuszki foto
3
Gotowe ciasto odstawiamy na około 10-15 minut.
Między czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki około 0,5 cm.
Krok 3 - Rabarbarowe racuszki foto
4
Tak przygotowany rabarbar dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.
Krok 4 - Rabarbarowe racuszki foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
Racuszki smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy melisą.
Krok 5 - Rabarbarowe racuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 12.12.2016 18:29
lubei słodkosci na obiad
gusia1000 12.12.2016 18:28
Na pewno są smaczne.
Ewa Wojtaszko 12.12.2016 14:01
już nie mogę doczekać się na rabarbar i truskawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak