Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowe muffiny z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanka
cukier 3/4 szklanka
jajko 2 sztuka
olej 0,5 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rabarbar 1 szklanka
cukier kryształ 2 łyżki

Kruszonka kokosowa

masło 50 g
cukier kryształ 100 g
wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowe muffiny z kruszonką

Kroki postępowania

1
Obrany i oczyszczony rabarbar kroję w 2cm kawałki po czym zasypuję go cukrem.
Mokre składniki (tj. jajka, olej, mleko) + cukier waniliowy miksuję za pomocą miksera na gładką masę. W oddzielnej misce łączę ze sobą suche składniki (tj. mąką, cukier, proszek do pieczenia). Do suchych składników wlewam składniki mokre - łącze je ze sobą łyżką. Dodaję rabarbar - mieszam.
Krok 1 - Rabarbarowe muffiny z kruszonką foto
2
Papilotki wypełniam ciastem do 3/4 wys..
Krok 2 - Rabarbarowe muffiny z kruszonką foto
3
Z zimnego masła, cukru i kokosu zagniatam kruszonkę.
Krok 3 - Rabarbarowe muffiny z kruszonką foto
4
Kruszonkę rozkruszam na każdej muffinie.
Krok 4 - Rabarbarowe muffiny z kruszonką foto
5
Muffiny piekę przez ok. 25min w temperaturze 175st. C
Krok 5 - Rabarbarowe muffiny z kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak