Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RABARBAROWE KRUCHE CIASTO

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 1 kostka
jajko 2 sztuki
rabarbar 8 grubych łodyg
galaretka owocowa
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder do oprószenia
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: RABARBAROWE KRUCHE CIASTO

· Z żółtek, mąki pszennej, cukru brązowego, masła, sody oczyszczonej zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części ( jedna większą, drugą mniejszą). Wstawić ciasto na 30 minut do lodówki.
· Przygotować rabarbar: umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na drobne kawałki. Zasypać rabarbar cukrem białym kryształem i odstawić na 20 minut.
· Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na papier większą część ciasta z lodówki ( można je rozwałkować, bądź też rozprowadzić ręką ). Następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec 10-15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
· Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, następnie na bułkę wyłożyć odsączony z soku rabarbar.
· Z białek ubić pianę ( można dodać szczyptę soli, ale niekoniecznie), do ubitej piany dodać galaretkę owocową ( u mnie morelowa, bo akurat taką miałam w domu ) + trochę cukru, jeśli ktoś lubi słodkie. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar.
· Na pianę położyć pozostałe z lodówki ciasto ( osobiście skubałam małe cząstki i kładłam na pianę ).
· Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 35 minut do zrumienienia.
· Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
· SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 22.04.2014 16:17
super ciasto !!!!
Malinka 14.02.2014 21:00
Już nie mogę się doczekać sezonu na rabarbar. Twoje ciasto wygląda super smacznie!
AnielskaSlodycz 09.02.2014 21:35
uwielbiam takie
romanrafal
romanrafal 05.01.2014 14:16
przepyszne ciasto,pycha
janek64 18.09.2013 13:24
Przypomina mi się smak z dzieciństwa :)
pestka 09.07.2013 09:11
bardzo dobre
matesko 05.06.2013 13:17
warto wypróbowac
Aga123 04.06.2013 19:10
uwielbiam, dziękuję za przepis
tomek18 30.05.2013 23:18
przepyszne ciasto
mirosława4 25.05.2013 21:25
bardzo dobre
Alex_M 23.05.2013 13:25
uwielbiam takie!
miroslawa 20.05.2013 05:40
rabarber wraca na salony
justys759 19.05.2013 12:38
też robię podobne jest pyszne:)
Janina 19.05.2013 10:29
Z rabarbarem pycha
artur7 19.05.2013 10:07
fajne ciasto
Anna133 19.05.2013 07:57
wspaniałe i apteyczne
Krzysztof15 18.05.2013 22:41
robie podobne...
msmors 18.05.2013 22:24
ciekawe ciasto
Sylwia26 18.05.2013 22:08
apetycznie wygląda
Monika58 18.05.2013 21:39
pyszne jest takie ciasto i na czasie
joanna30 18.05.2013 21:07
Dzisiaj piekłam baaardzo podobne ciacho :) zamiast galaretki do pianki daję kisiel.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak