Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowe ciasto a - la tarta

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Polecam smaczne ciasto rabarbarowe . Ciasto pieczone w foremce do tartej ,smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu

Składniki:

składniki na ciasto

mąka 250 gramów
masło lub margaryna 150 gramów
cukier 100 gramów
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka

dodatkowo:

rabarbar 800 gramów
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowe ciasto a - la tarta

Rabarbar umyć, osuszyć pokroić w 1,5 cm kawałki i zasypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części większą i mniejszą.
Większą część rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm.
Spód nakłuć widelcem i oprószyć mąką.
Rozłożyć przygotowany rabarbar.
Nadmiar ciasta zwinąć do środka na rabarbar, pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać paski o szer 7 - 10 milimetrów.
Paski ułożyć na rabarbarze tworząc kwadraty, następnie paski posmarować rozbełtanym białkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.06.2018 23:54
Miło mi dziękuję.;)
gusia1000 07.06.2018 18:09
smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak