Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 szklanki -
mąka krupczatka
0,5 szklanki -
margaryna
50 g -
smalec
1 łyżka -
olej roślinny
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
pestki dyni
2 łyżki -
jajko
1 szt -
Nadzienie:
-
szpinak świeży
150 g -
dynia
200 g -
pomidory suszone w zalewie
5 szt -
brokuł
0,25 szt -
pestki dyni
2 łyżki -
śmietana 18 proc
1 szklanka -
jajko
4 szt -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka -
sól
-
pieprz
-
cebula
0,5 szt -
żurawina
-
oliwa
2 czosnkowa
Przepis i sposób przygotowania Quiche ze szpinakiem i dynią
Kroki postępowania
Brokuł lekko podgotowujemy.
Suszone pomidory kroimy w paski.
Dynię kroimy w paski i pieczemy do miękkości w piekarniku.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na podpieczone cisato wykładamy szpinak, pomidory, dynię, brokuły, posypujemy pestami dyni i żurawiną. Zalewamy mieszaniną jajeczno - śmietanową.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze (9)