Quiche ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    80 g
  • mąka pszenna biała

    160 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    50 g
  • woda

    1/2 szklanki
  • szpinak

    200 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

  • jajka

    2
  • mleko

    szklanka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • ser feta

    200 g
  • oliwki czarne

    80 g
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę razową, mąkę białą, sól , masło oraz wodę zmiksować i zgnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Szpinak grubo posiekać i podsmażyć kilka minut na patelni na oliwie. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Foremki o średnicy 8 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wylepić ciastem. Podpiec spody na środkowym poziomie piekarnika 7 minut. Nałożyć nadzienie szpinakowe na ciasto w foremkach. Posypać pokruszonym serem feta oraz obłożyć oliwkami i pomidorkami. Na koniec zalać masą jajeczną (jajkami roztrzepanymi z mlekiem) Piec około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawać z zieloną sałatą.
Przepis można zmodyfikować. Oregano, oliwki i pomidorki zastąpić posiekanym koperkiem oraz 200g świeżych obranych krewetek. Ciasto można wtedy przygotować tylko z białek mąki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 14.02.2011 13:35
bardzo pomysłowe danie ze szpinakiem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat