Quiche ze szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • śmietana 18 proc

    2 łyż.
  • szparagi zielone

    12 szt.
  • pomidor

    2 plastry
  • śmietana 18 proc

    220 g
  • jajka

    4 szt.
  • ser żółty

    180 g
  • bazylia

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quiche ze szparagami foto
Kruchy spód: Masło siekam z mąką i solą. Dodaję śmietanę i szybko zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Quiche ze szparagami foto
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200*C. Formę do tarty lub tortownicę smaruję cienko masłem.
Schłodzone ciasto wałkuję na placek o grubości 5 mm, na okrąg większy od średnicy formy. Rozwałkowane ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy, dociskam brzegi, dno nakłuwam widelcem.
Ciasto przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia, obciążam ziarnami suchej fasoli lub kulkami ceramicznymi i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmuję papier z obciążeniem i dopiekam ciasto przez 10 minut do lekkiego zarumienia. Formę wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Krok 3 - Quiche ze szparagami foto
Nadzienie: Szparagom odłamuję zdrewniałe końce i związane gotuję pionowo we wrzątku z odrobiną soli i cukru. Poziom wody powinien znajdować się poniżej główek szparagów. Gotuję szparagi przez 3 - 5 minut. Obgotowane szparagi przekładam na chwilę do miski wypełnionej wodą z lodem. Odcedzam dokładnie i osuszam ręcznikiem papierowym.
W misce roztrzepuję śmietanę z jajkami. Dodaję starty ser żółty i zioła oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
Krok 4 - Quiche ze szparagami foto
Na podpieczony i ostudzony spód wylewam masę śmietanowo-serowo-jajeczną. Szparagi układam równolegle w odstępach, dekoruję wierzch kawałkami pomidora.
Krok 5 - Quiche ze szparagami foto
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 25-30 minut, aż wierzch się zetnie. Podaję na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 08.04.2014 17:28
Na pewno bardzo dobre:)
Renata9 18.07.2013 19:34
pyszne i ladne jedzonko
angelika14 18.07.2013 19:27
ciekawe i smaczne danie, bardzo podobne do tarty a jednak ma coś w sobie
Konczi 18.07.2013 19:26
fajne połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat