Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa typ 2000

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • palma

    125 g
  • sól

    1/2 łyżeczki

Nadzienie

  • łosoś wędzony

    150 g
  • gruszki

    1 duża sztuka
  • boczek wędzony

    150 g
  • żurawina suszona

    1 duża garść
  • por (biała część)

    10 dkg
  • masło

    1 łyżeczka
  • śmietana gęsta

    150 g
  • jajka

    3 sztuki
  • ser żółty

    10 dkg
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Krok 2 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Ciasto spłaszczyć, przełożyć do woreczka foliowego i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tarty o średnicy ok. 28 cm (dno i boki). Spód ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Krok 3 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na maśle.
Krok 4 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Por oczyścić, drobno pokroić. Żurawinę grubo posiekać. Por i żurawinę dodać do boczku. Smażyć dalej razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 5 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście. Gruszkę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w grube półplasterki. Kawałki gruszki ułożyć na wędzonej rybie. Na wierzchu rozłożyć usmażony z porem i żurawiną boczek.
Krok 6 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Jajka rozbełtać, dokładnie wymieszać ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do jajek ze śmietaną, wymieszać.
Krok 7 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Masę jajeczno-śmietanową z serem rozlać na całej powierzchni quiche. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe.
Krok 8 - Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną foto
Quiche piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat