QUICHE Z PIECZARKAMI I SEREM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    190 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło zimne

    75 g
  • margaryna zimna

    50 g
  • Farsz:

  • pieczarki

    450 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • świeża pietruszka

    2 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • śmietanka kremowa

    350 ml
  • parmezan starty

    65 g
  • sól i pieprz

  • woda zimna

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: przesiej mąkę z solą. Dodaj zimne masło i zimną margarynę. Połącz składniki tak, aby przypominały kruszonkę. Następnie wmieszaj zimną wodę - tyle, aby móc zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce około 30 minut.
Farsz: Pieczarki oczyść i pokrój w drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzuć pokrojone pieczarki, drobno posiekany ząbek czosnku i wyciśnięty sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. Smaż dopóki, aż pieczarki puszczą wodę. Duś je do momentu, aż odparuje cała woda. Następnie dodaj pietruszkę i jeśli to konieczne dopraw jeszcze solą i pieprzem. Przestudź. W oddzielnym naczyniu ubij jajka i śmietankę; ubitą masę wlej na patelnię z przestudzonymi pieczarkami.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty o średnicy 23 cm. Ciasto nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż np. grochem. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 12 minut, a po tym czasie zdejmij papier z grochem i piecz ciasto jeszcze 5 minut, aż się lekko zarumieni. Na tak podpieczony spód wysyp starty parmezan, a na ser wyłóż zawartość patelni. Wszystko piecz w 190 stopniach przez 30 minut tak, aby potrawa się zarumieniła. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia1709 12.06.2013 14:57
Szczerze polecam!
iwi 22.05.2013 12:56
Super smak.
jasiek 22.05.2013 12:53
apetyczne mniam
V_kuchareczka 22.05.2013 12:51
wygląda apetycznie
edzik 22.05.2013 12:00
przepyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat