Quiche z kurczakiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • papryka w płatkach

    2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżeczki
  • sól

nadzienie

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • masło klarowane

    do smażenia
  • pieczarki

    8 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • pesto

    4 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • śmietana słodka

    100 ml
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • tymianek

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quiche z kurczakiem i pieczarkami foto
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut.
Krok 2 - Quiche z kurczakiem i pieczarkami foto
W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do miseczki.
Krok 3 - Quiche z kurczakiem i pieczarkami foto
Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku. Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka papryka i tymiankiem.
Krok 4 - Quiche z kurczakiem i pieczarkami foto
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy pieczarki a na nie kurczaka.
Krok 5 - Quiche z kurczakiem i pieczarkami foto
Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczno-smietanową zalewamy tartę.
Krok 6 - Quiche z kurczakiem i pieczarkami foto
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut do ścięcia masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 09.01.2015 14:49
aż brzuch ściska z głodu
Beatris 09.01.2015 14:36
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
dollce 09.01.2015 13:53
fajna propozycja ;)
alaaa 09.01.2015 11:11
Smacznie to wygląda.
miszelka 09.01.2015 10:07
Przepis fajny a zdjęcia jeszcze lepsze :)
VioletoweKucharzenie 09.01.2015 07:18
apetycznie wygląda!
Agata3 08.01.2015 22:20
mniam mniam, rewelacja :)
aisoglam 08.01.2015 21:55
Pychotka! I jak ślicznie się prezentuje :)
cooked 08.01.2015 21:31
piękne zdjęcia i świetne danie :)
tytka 08.01.2015 21:13
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat