Quiche z indykiem i burakami

Quiche z indykiem i burakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka razowa

    100 g
  • masło

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    2 łyżki

nadzienie

  • pierś z indyka

    500 g
  • buraki

    2 szt
  • orzechy włoskie

    10 szt
  • śmietana słodka

    120 ml
  • jajka

    3 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • tymianek

  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe Prymat

  • ser mimolette

    2 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c.
W tym czasie pierś z indyka pokroić w paski o długości 7-8cm i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem i tymiankiem. Buraki ugotować w całości we wrzątku z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przez około 15 minut. Schłodzić. Buraki pokroić w kostkę o boku 1cm. Orzechy wyłupać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Indyka wykładamy promieniście na spodzie na kształt promieni słońca. Pomiędzy kurczakiem układamy buraki i orzechy.
Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Masę wylać do formy. Posypać startym na wiórki serem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat