Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z indykiem i burakami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 100 g
mąka razowa 100 g
masło 100 g
sól 1 szczypta
mąka 2 łyżki

nadzienie

pierś z indyka 500 g
buraki 2 szt
orzechy włoskie 10 szt
śmietana słodka 120 ml
jajko 3 szt
ząbek czosnku 1 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat
tymianek
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ser mimolette 2 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z indykiem i burakami

Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c.
W tym czasie pierś z indyka pokroić w paski o długości 7-8cm i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem i tymiankiem. Buraki ugotować w całości we wrzątku z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przez około 15 minut. Schłodzić. Buraki pokroić w kostkę o boku 1cm. Orzechy wyłupać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Indyka wykładamy promieniście na spodzie na kształt promieni słońca. Pomiędzy kurczakiem układamy buraki i orzechy.
Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Masę wylać do formy. Posypać startym na wiórki serem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak