Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z cukinią i pomidorami
2. Zawijamy je w folię i wkładamy na ok. 30min do lodówki.
3. Cukinię kroimy w plastry, podsmażamy na patelni (solimy ją, aby puściła wodę, pieprzymy, możemy posypać ją także dowolnymi ziołami). Odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory kroimy w plastry (można je wcześniej sparzyć, ale nie jest to konieczne), ser kroimy w kostkę.
4.Ciasto wałkujemy na placek, odpowiedni do naszej formy, zostawiając więcej ciasta na brzegach. Całość nakłuwamy widelcem i układamy plasterki cukinii, następnie pomidory, całość zasypujemy kostkami sera.
5. Jajka ze śmietaną ubijamy na gładką masę (ja robię to blenderem), którą następnie doprawiamy do smaku wg uznania (ja dla ostrzejszego i wyraźniejszego smaku dodałam ostrą paprykę). Przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
6.Całość pieczemy w temp. 180C przez ok. 40min.
Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/