Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z camembertem i żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka kukurydziana 1/2 szklanki
mąka ryżowa 1,5 szklanki
sól szczypta
masło 120 gram
jaja 2
żółtko jajek 1

Nadzienie

ser camembert 1 opakowanie
jajko 3
śmietana 18 proc 250 gram
żurawina garść
Zioła prowansalskie suszone Prymat
kolendra mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z camembertem i żurawiną

Ciasto:
W misce należy wymieszać mąkę z solą. Następnie dodać masło i zagniatać - ciasto będzie konsystencją przypominać kruszonkę. Na koniec dodajemy jaja i zagniatamy szybko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie godziny ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim cienko blachę posmarowaną masłem. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Foremkę z ciastem najpierw pieczemy bez nadzienia - przykrywamy ciasto pergaminem i wysypujemy na nie fasolę, co spowoduje, że ciasto nie wyrośnie i nie złapie koloru. Po 10-15 minutach wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:
Ser kroimy w paseczki i układamy na dnie podpieczonej tarty. Jaja ze śmietaną mieszamy, doprawiamy i wlewamy do formy. Na koniec posypujemy żurawiną. Pieczemy w dalszym ciągu w 180 stopniach przez około 35-40 minut, aż się zarumieni i zetnie masa śmietanowo-jajeczna.
Można jeść i na ciepło i na zimno, najlepiej w towarzystwie ulubionej sałaty.
Jeśli nie lubicie sera camembert polecam użyć innego, albo zupełnie innych dodatków pod masę, ponieważ tarta przez ser brie ma specyficzny smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak