Quiche wielkanocne

Quiche wielkanocne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO, tortownica 24 cm

  • mąka razowa

    200 gram pszenna
  • mąka pszenna

    50 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    12 dag
  • woda

    2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • sól

    ok 0,5 łyżeczki

NADZIENIE

  • jajka

    4 do ugotowania na twardo
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • ser żółty

    180 gram
  • szynka

    200 gram w kawałku
  • jajka

    2 do spoiwa
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól do smaku

  • szczypiorek

    mały pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quiche wielkanocne foto
CIASTO:Mąki umieszczamy na stolnicy. Dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Krok 2 - Quiche wielkanocne foto
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki tortownicy. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto podpiekamy około 10 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
Krok 3 - Quiche wielkanocne foto
NADZIENIE:Cztery jajka wcześniej ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i przekrawamy na połowę.
Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy.
Krok 4 - Quiche wielkanocne foto
Do miski przekładamy śmietanę oraz wybijamy 2 jajka. Składniki miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy ser, szczypiorek, szynkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Quiche wielkanocne foto
Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu układamy połówki ugotowanych jajek.
Quiche ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30 minut, by masa się ścięła i zarumieniła.
Gotowe danie delikatnie studzimy, oprószamy szczypiorkiem i podajemy. Ja podaje letnie, ale można podawać całkowicie przestudzone
Jadwiga/Jaga85
Danie polecam dodatkowo podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub chrzanowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kolorowa

11.12.2015 20:33
Aleeeee super !

berys18

10.12.2015 07:34
wspaniale wygląda

gusia1000

09.12.2015 21:00
Super danie.

cukiereczek

09.12.2015 17:37
bardzo apetyczne

Megg

09.12.2015 16:40
pysznie wygląda

Maridka19

09.12.2015 16:12
Same pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat