Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche / tarta z warzywami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąki wrocławskiej 250 g
masła 120 g
szczypta soli
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
zimnej wody 1 łyżka
majeranku 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Nadzienie

duże cebule 2 szt
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
mała cukinia 1 szt
selera naciowego 2 łodygi
duża marchewka 1 szt
średnia pietruszka 1 szt
olej rzepakowy do smażenia

Sos jajeczno - serowy

jajko 3 szt
mleko 150 ml
śmietana kremówka 150 ml
serka śmietankowego naturalnego 250 g
czosnku 2 ząbki
sera żółtego 50 g
majeranku Prymat 1 łyżeczka
kolorowych ziół do sałatek 2 łyżeczki
tymianku 1 szczypta
sól do smaku
,pieprz ziołowy mielony do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche / tarta z warzywami


1. Ciasto kruche: z podanych składników
zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w
lodówce.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć je w okrągłej formie. Dno ciasta ponakłuwać
widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15
minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3. Nadzienie: Cebulę pokroić w piórka zeszklić na oleju Papryki
oczyścić pokroić w paseczki. Z cukinii wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce. Seler pokroić na plastry.
Marchewkę, pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce.
Warzywa dodać do cebuli i lekko podusić.
4. Sos jajeczno- serowy:
Mleko,serek,śmietanę kremówkę,mąkę ziemniaczaną roztrzepać z 3
jajkami, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić w/w przyprawami. Na
koniec dodać starty ser i wymieszać.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzyw i zalać sosem.
6. Piec w nagrzanym do 175 st.C piekarniku i przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak