Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche porowy z boczkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 100 g
mąka pszenna 200 g
żółtko jajek 1 szt
koperek 3 łyżki
woda zimna 2 łyżki
sól

nadzienie

por 600 g
boczek wędzony 200 g
jajko 3 szt
śmietanka 12-procentowa 150 ml
Sól ziołowa jodowana Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
ser owczy 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche porowy z boczkiem

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce por. Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Jajka, śmietankę, starty ser i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 23.04.2014 10:35
Lubię takie dania.
kasienka23 22.04.2014 20:52
smaczne danie!
Ola1984 22.04.2014 19:56
Idealne połączenie smaków - boczku i pora :)
Patriszja
Patriszja 22.04.2014 17:36
bardzo smacznie wygląda :0 jeszcze nigdy nie jadłam takiego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak