Quiche porowy z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • koperek

    3 łyżki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • sól

nadzienie

  • por

    600 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • jajka

    3 szt
  • śmietanka 12-procentowa

    150 ml
  • sól ziołowa

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • pieprz czarny mielony

  • ser owczy

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce por. Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Jajka, śmietankę, starty ser i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rysia 23.04.2014 10:35
Lubię takie dania.
kasienka23 22.04.2014 20:52
smaczne danie!
Ola1984 22.04.2014 19:56
Idealne połączenie smaków - boczku i pora :)
Patriszja 22.04.2014 17:36
bardzo smacznie wygląda :0 jeszcze nigdy nie jadłam takiego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat