Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche Lorraine

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 250g
masło 130g
jajko 1
woda 1 1/2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

nadzienie

ser gruyere 100g
boczek ok.200g
por (biała część) 1

masa jajeczna

jajko 3
śmietana 30% 200g
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
mleko 4 łyżki

dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche Lorraine

Mąkę łączymy z solą, następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Całość rozgniatamy między palcami, tak aby mąka połączyła się z masłem. Następnie dodajemy jajko , trochę wody i zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto zawijamy w folią i wkładamy do lodówki na ok.30 min.
Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną lekko mąka i rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto przenieść do formy i wylepić, tak aby nie było pecherzyków. Spód ciasta po nakłuwać widelcem i wstawić ponownie do lodówki na ok. 20-25 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Po ok.20 minutach formę ciasta okryć papierem do pieczenia i nałożyć obciążenie np.suszą fasolę. Włożyć formę do piekarnika i piec ok.20 minutach, następnie zdjąć obciążenie oraz papier do pieczenia i piec jeszcze ok. 13 minut.
Następnie ciasto ostudzić.

Na suchą patelnie dodać boczek i smażyć aż wytopi tłuszczu i stanie się chrupiący. Boczek wyłożyć na papier ręcznikowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni dodać por (i ew. trochę oleju, jeśli boczek wytopił go za mało). i smażyć do momentu aż stanie się szklisty. Wyłączyć palnik, dodać boczek i odstawić do ostygnięcia.

Jajka wymieszać ze śmietanką, mlekiem oraz przyprawami. Całość wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce.
Na ostudzone ciasto wyłożyć por z boczkiem, dodać 3/4 sera i zalać masą jajeczną. Wierzch posypać resztą sera.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 25 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 08.08.2014 09:50
pyszności..mniam
Lidzia 01.08.2014 09:09
Mniamuśne.
Mniam 01.08.2014 08:40
To musiało być pyszne!
Magula 31.07.2014 23:32
wygląda apetycznie
Marta1986 31.07.2014 22:41
pysznosci mniam
magdziorka6 31.07.2014 21:54
bardzo ciekawy przepis
slonko888 31.07.2014 21:52
ciekawy przepis
wwwiolka 31.07.2014 21:37
Bardzo fajny przepis.
karolina1869 31.07.2014 20:52
lubie takie jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak