Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód Quichy

  • mąka pszenna

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • sól

    1 płaska łyzeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    0.5 łyzeczki

Nadzienie

  • łosoś

    150 gram
  • por

    1 sztuka
  • szalotka

    1 sztuka
  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1\3 szklanki
  • ser pleśniowy niebieski

    100 gram
  • pestki dyni

    1\3 szklanki
  • limonka

    2 plastry
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1\3 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
Do miski przekładamy składniki potrzebne do przygotowania spodu Quichy: mąkę, jajko, sól, masło oraz zioła prowansalskie.
Krok 2 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
W tym czasie cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony w krążki por. Razem smażymy około 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy : sól morską, pieprz cytrynowy oraz zioła prowansalskie.
Krok 4 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
Do miski przekładamy składniki potrzebne do przygotowania masy jajecznej , którą zalejemy pory: jajka, śmietanę , sok z limonki oraz połowę sera z niebieska pleśnią - pokrojonego na mniejsze kawałki.
Krok 5 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i umieszczamy na blaszce do tarty. Następnie nakładamy warstwę porów z szalotką, które......
Krok 6 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
zalewamy przygotowaną masa jajeczną. .
Krok 7 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
Następnie układamy plasterki łososia oraz resztę sera pleśniowego -pokrojonego na mniejsze kawałki
Krok 8 - Quicha z łososiem i porami - serem z niebieską pleśnią wzbogacona :) foto
Górę Quichy obsypujemy pestkami dyni. Quiche wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Serwujemy na zimno lub ciepło. Smacznego .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kornelcia 24.03.2015 23:59
smaczne składniki- apetyczna
fotoviderek 22.03.2015 09:59
Moje smaki :)
Maridka19 22.03.2015 09:42
Smakowite bardzo :)
Krzysztof15 22.03.2015 06:56
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat