Przepis i sposób przygotowania na: Quich z serem kozim, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Bardzo polecam do przyrządzenia.
Ciasto kruche:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, śmietaną 50ml 36% i solą 2 szczypty, szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim foremkę do tarty. Dociskamy i przekuwamy ciasto widelcem nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową(tzw. sreberko), wsypujemy groch lub fasole i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 11 minut, po tym czasie zdejmujemy folię z grochem. Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem nadzienia.
Farsz:
Ser kozi(może być feta)i suszone pomidory kroimy w kostke wsypujemy do miski, dodajemy szpianak cały, jajka, śmietanę 36%. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Foremki z ciastem kruchym wypełniamy farszem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 25 minut.
Gotowe ;)
Smacznego!!