Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tortilla
4 placki -
szpinak mrożony
1/2 opakowania -
cebula
1 szt. -
jajko
1 szt. -
jogurt naturalny
3 łyżki -
mięso mielone z indyka
200 gram -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
mąka
2 łyżki -
ser mozarella
200 gram -
olej do smażenia
-
sól do smaku
-
cukier
do smaku -
Bazylia suszona Prymat
do smaku -
przyprawa kebab- gyros Prymat
do smaku -
mąka tortowa
2 szklanki -
woda
1 szklanka -
olej
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami
Farsz: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i odparować wodę. Dodać jajko wymieszane z jogurtem i łyżką mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Mielone mięso z indyka podsmażyć na patelni, dodać pomidory i łyżkę mąki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i przyprawą kebab-gyros.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć placek tortilli, posmarować go warstwą szpinaku, ułożyć mięso mielone, posypać serem i przykryć drugim plackiem. Jeśli korzystamy z gotowych placków wystarczy podpiec je chwilę, żeby rozpuścić ser. Quasedillas z placków przygotowanych samodzielnie (nie smażonych) należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, aż placki się zarumienią.
Komentarze (3)