Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami

Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortilla

    4 placki
  • szpinak mrożony

    1/2 opakowania
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • mięso mielone z indyka

    200 gram
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • mąka

    2 łyżki
  • ser mozarella

    200 gram
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    do smaku
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    do smaku
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami

Placki tortilli można przygotować samodzielnie: 2 szklanki mąki zalać szklanką wrzątku i pomieszać łyżką, jak trochę wystygnie dodać 2 łyżki oleju i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Powinna mieć konsystencję taką jak ciasto na pierogi. Wałkujemy cienkie placki i wycinamy duże kółka nożem.
Farsz: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i odparować wodę. Dodać jajko wymieszane z jogurtem i łyżką mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Mielone mięso z indyka podsmażyć na patelni, dodać pomidory i łyżkę mąki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i przyprawą kebab-gyros.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć placek tortilli, posmarować go warstwą szpinaku, ułożyć mięso mielone, posypać serem i przykryć drugim plackiem. Jeśli korzystamy z gotowych placków wystarczy podpiec je chwilę, żeby rozpuścić ser. Quasedillas z placków przygotowanych samodzielnie (nie smażonych) należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, aż placki się zarumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

aniagdz 09.10.2013 11:24
trzeba zrobić, gdyż wygląda b.apetycznie;)
Ewa 09.10.2013 06:04
Pyszności :)
babajaga1969 08.10.2013 23:10
pysznie już brzmi sama nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat