Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami
Farsz: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i odparować wodę. Dodać jajko wymieszane z jogurtem i łyżką mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Mielone mięso z indyka podsmażyć na patelni, dodać pomidory i łyżkę mąki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i przyprawą kebab-gyros.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć placek tortilli, posmarować go warstwą szpinaku, ułożyć mięso mielone, posypać serem i przykryć drugim plackiem. Jeśli korzystamy z gotowych placków wystarczy podpiec je chwilę, żeby rozpuścić ser. Quasedillas z placków przygotowanych samodzielnie (nie smażonych) należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, aż placki się zarumienią.