Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas z kurczakiem, kolorową papryką i guacamole
Ostudzone ziarenka kolendry przekładamy do moździerza, dodajemy sól, imbir, chili i razem ucieramy aż uzyskamy sypką przyprawę. Dodajemy olej, mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy marynatą. Odkładamy na około 30 minut do zamarynowania, a następnie smażymy.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki i obsmażamy około 1-2 minuty, aby delikatnie zmiękła.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Przygotowujemy guacamole: dojrzałe awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i miksujemy z sokiem z limonki, chili i świeżą kolendrą na gładki sos.
Na rozgrzanej patelni układamy placek tortilli, smarujemy guacamole, układamy kawałki kurczaka i paprykę, posypujemy serem i nakrywamy drugim plackiem tortilli. Placki podczas smażenia dociskamy do siebie łopatką, aby warstwy się lepiej skleiły.
Smażymy z obu stron po około 5 minut, aż się zarumienią.
Usmażone quesadillas kroimy na 8 kawałków i od razu podajemy. Smacznego!