Quesadillas z kurczakiem, kolorową papryką i guacamole

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • tortille pszenne

    8 szt.
  • ser cheddar

    200 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • awokado

    2 szt.
  • kolendra świeża

    1/2 pęczka
  • papryczka chili

    1/2 szt.
  • limonka

    1/2 szt.
  • kolendra

    1,5 łyżeczki
  • sól morska gruboziarnista

    1/2 łyżeczki
  • imbir

    1/4 łyżeczki
  • chili

    szczypta
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę do kurczaka: ziarenka kolendry prażymy na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć. Studzimy.
Ostudzone ziarenka kolendry przekładamy do moździerza, dodajemy sól, imbir, chili i razem ucieramy aż uzyskamy sypką przyprawę. Dodajemy olej, mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy marynatą. Odkładamy na około 30 minut do zamarynowania, a następnie smażymy.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki i obsmażamy około 1-2 minuty, aby delikatnie zmiękła.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Przygotowujemy guacamole: dojrzałe awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i miksujemy z sokiem z limonki, chili i świeżą kolendrą na gładki sos.

Na rozgrzanej patelni układamy placek tortilli, smarujemy guacamole, układamy kawałki kurczaka i paprykę, posypujemy serem i nakrywamy drugim plackiem tortilli. Placki podczas smażenia dociskamy do siebie łopatką, aby warstwy się lepiej skleiły.
Smażymy z obu stron po około 5 minut, aż się zarumienią.
Usmażone quesadillas kroimy na 8 kawałków i od razu podajemy. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 09.09.2013 16:50
na pewno pyszne
mufinka79 18.05.2013 17:21
Dziękuję pięknie :)
JOANNA16 17.05.2013 15:29
to musi być pyszne
paulina2157 17.05.2013 14:13
Bardzo ładnie podane, świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat