Przepis i sposób przygotowania na: Queijadas - mleczne babeczki portugalskie, DS XXIII, odc. 31
UWAGA: W ODCINKU MLECZNE BABECZKI ZOSTAŁY WYKONANE Z POŁOWY SKŁADNIKÓW, DLATEGO ICH ILOŚĆ RÓŻNI SIĘ W PODANYM PRZEPISIE.
W przepisie na queijadas wykorzystałem również skórkę cytryny dla przełamania słodyczy. Dzięki temu mleczne babeczki portugalskie zyskują na wyrazistym akcencie. Pamiętajcie jednak, by najpierw sparzyć cytrynę, aby pozbyć się zbędnej goryczki. W przypadku mleka nie zapominajcie, żeby odczekać dłuższą chwilę, aż do niemal całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy po dodaniu go do masy, uzyskacie ostatecznie idealną konsystencję ciasta.
Jak przygotować queijadas, czyli mleczne babeczki portugalskie?
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy startą skórkę cytryny oraz Laskę cynamonu Prymat. Następnie dodajemy masło. Zagotowujemy, przecedzamy i odstawimy na kilka minut.
Jajka ubijamy w mikserze z mąką, cukrem i Cukrem z wanilią Prymat do połączenia składników. Następnie wlewamy powoli przestudzone mleko, cały czas ubijając na najmniejszych obrotach miksera.
Gotową masę przekładamy do foremek do ¾ wysokości. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej Cynamon mielony Prymat.
Gotowe, mleczne babeczki polewamy cynamonową czekoladą i posypujemy pistacjami.