Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Queijadas - mleczne babeczki portugalskie, DS XXIII, odc. 31

3.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Queijadas, czyli mleczne babeczki portugalskie to idealny sposób na słodką, kulinarną podróż – prosto do urokliwej Lizbony. Co więcej, zapewniam Was, że deser, oblany czekoladą z dodatkiem cynamonu oraz pistacji, stanowi prawdziwy raj dla podniebienia. Przejdźcie do przepisu i przekonajcie się o tym sami!

Składniki:

mleko 3,2%
1 litr
masło
50 gramów
mąka
200 gramów
cukier
400 gramów
jaja
8 sztuk
starta skórka z cytryny
czekolada
1 tabliczka
Cynamon cały Prymat
1 laska
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
pistacje
garść

Przepis i sposób przygotowania na: Queijadas - mleczne babeczki portugalskie, DS XXIII, odc. 31

UWAGA: W ODCINKU MLECZNE BABECZKI ZOSTAŁY WYKONANE Z POŁOWY SKŁADNIKÓW, DLATEGO ICH ILOŚĆ RÓŻNI SIĘ W PODANYM PRZEPISIE. 

W przepisie na queijadas wykorzystałem również skórkę cytryny dla przełamania słodyczy. Dzięki temu mleczne babeczki portugalskie zyskują na wyrazistym akcencie. Pamiętajcie jednak, by najpierw sparzyć cytrynę, aby pozbyć się zbędnej goryczki. W przypadku mleka nie zapominajcie, żeby odczekać dłuższą chwilę, aż do niemal całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy po dodaniu go do masy, uzyskacie ostatecznie idealną konsystencję ciasta.

Jak przygotować queijadas, czyli mleczne babeczki portugalskie?

1

Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy startą skórkę cytryny oraz Laskę cynamonu Prymat. Następnie dodajemy masło. Zagotowujemy, przecedzamy i odstawimy na kilka minut. 

2

Jajka ubijamy w mikserze z mąką, cukrem i Cukrem z wanilią Prymat do połączenia składników. Następnie wlewamy powoli przestudzone mleko, cały czas ubijając na najmniejszych obrotach miksera. 

3

Gotową masę przekładamy do foremek do ¾ wysokości. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. 

4

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej Cynamon mielony Prymat. 

5

Gotowe, mleczne babeczki polewamy cynamonową czekoladą i posypujemy pistacjami.

Uwielbiam desery, a queijadas to dopiero słodki początek! Mam dla Was jeszcze kilka smakowitych propozycji. Zobaczcie, jak zrobić:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 2 tygodnie temu
Niestety w przepisie nie było tego co było w przepisie
Maja 3 tygodnie temu
Babeczki zrobione identycznie ale nie chcą kompletnie oddzielic się od papierowej oslonki
m. 3 tygodnie temu
Jakiś pijany pisał ten przepis. Na filmie jest 0,5l mleka, w przepisie 1l. Na filmie masło dodajemy do gotującego się mleka, tutaj po odstawieniu. Swoją drogą ciekawe jak ono miało by się rozpuścić jak już mleko wystygnie... Masakra! Już widzę rezultat jakby ktoś filmu nie obejrzał.
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Przepis został poprawiony. W odcinku Michel przygotowuje babeczki z połowy składników, ilość składników w podanym przepisie jest prawidłowa.
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Przepis został poprawiony. W odcinku przygotowuję babeczki z połowy składników, ich ilość podana w przepisie jest prawidłowa. Dodałem również uwagę na ten temat na początku przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak