Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quattro Formaggi w prostej marynacie

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mozzarella 150 gramów
ser gorgonzola 150 gramów
ser Fontina 100 gramów
Ser Provolone 100 gramów
oliwa 3-5 łyżek
ocet balsamiczny 1 łyżka
cytryna 1 duża sztuka
Czosnek suszony Prymat do smaku
płatki chili do smaku
kolendra mielona do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Quattro Formaggi w prostej marynacie

Sery pokroić w kostkę podobnej wielkości i rozłożyć na talerzu.
Posypać płatkami chili, solą morską, mieloną kolendrą i czosnkiem granulowanym. Skropić sokiem z dużej cytryny i octem balsamicznym. Pozostawić pod przykryciem na godzinę w temperaturze pokojowej.
Przełożyć do słoika, razem z marynatą, po czym dolać nieco oliwy.
Słoik zakręcić i delikatnie odwracając we wszystkich kierunkach, rozprowadzić oliwę między kawałkami sera. Wstawić do lodówki na 12-24 godziny.

Podawać jako przystawkę lub użyć do przygotowania koreczków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.05.2013 08:26
Ten ser jest naprawdę pyszny, a przy okazji zakonserwowany :) Faktycznie pasuje do makaronu, pizzy czy zapiekanek, ale też można położyć kawałki na mięsku z grilla czy warzywach - zostawić do rozpuszczenia.
jolanta53 30.11.2012 19:20
Świetna zakąska, ale można też użyć do makaronu lub pizzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak