Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy zmięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 2 kg
ziemniaki surowe 2 kg
jajko 2 szt
mąka pszenna ok.1/2 szklanki
pieprz, sól do smaku
gotowane mięso 50-60 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
boczek 15-20 dag
kasza 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy zmięsem

Dzień wcześniej obieramy i gotujemy ziemniaki / solimy/, odstawiamy do ostygnięcia. Drugie 2 kg obieramy i ścieramy jak na placki ziemniaczane / drobna tarka, ja używam robota/. Odstawaimy do odsączenia na noc / na sitku rozkładamy gazę/.

Przygotowujemy farsz : mięso z rosołu przekręcamy wraz z warzywami przez maszynkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ugotowane ziemniaki przekręcamy przez maszynkę, następnie łączymy z surowymi, dodajemy jajka, kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa nie jest zwarta dosypujemy mąkę. Z gotowej masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości np. śliwki i dłonią ugniatamy na mały placek, łyżeczką układamy farsz, formujemy kulkę, układamy na tacy.

Przygotowujemy wodę w dużym garze do gotowania naszych pyzów. Solimy ją i czakamy aż zacznie wrzeć. Przygotwane pyzy wkładamy ostrożnie do wrzątku i gotujemy od chwili wypłyniecia 3-4 minuty. Delikatnie mieszamy podczas gotowania. Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak, a po chwili przkładamy na talerz lub tacę. Podajemy z okrasą ze słoniny, boczku lub masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak