Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy zmięsem
Przygotowujemy farsz : mięso z rosołu przekręcamy wraz z warzywami przez maszynkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ugotowane ziemniaki przekręcamy przez maszynkę, następnie łączymy z surowymi, dodajemy jajka, kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa nie jest zwarta dosypujemy mąkę. Z gotowej masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości np. śliwki i dłonią ugniatamy na mały placek, łyżeczką układamy farsz, formujemy kulkę, układamy na tacy.
Przygotowujemy wodę w dużym garze do gotowania naszych pyzów. Solimy ją i czakamy aż zacznie wrzeć. Przygotwane pyzy wkładamy ostrożnie do wrzątku i gotujemy od chwili wypłyniecia 3-4 minuty. Delikatnie mieszamy podczas gotowania. Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak, a po chwili przkładamy na talerz lub tacę. Podajemy z okrasą ze słoniny, boczku lub masła.