Pyzy ziemniaczane z Wołowina w sosie wlasnym.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    4-5 plastrow
  • cebula

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mąka pszenna

    9 lyzki
  • sól

  • ziemniaki ugotowane

  • ziemniaki

  • mąka ziemniaczana

    5 lyzek
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane) Starte ziemniaki odciskamy przez gazę, tak by odprowadzić całą wodę.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.Odsączone ziemniaki łączymy z ugotowanymi, dodajemy obie mąki (po 5 lyzek)i sól. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki. Pyzy gotujemy w w lekko osolonej wodzie. Od czasu wypłynięcia na powierzchnię powinny gotować się jeszcze ok. 10 min

Każdy plaser miesa (najlepiej Rosbef)rozbij lekko reka, posyp pieprzem,sola i oprósz mąką.W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj, listek, ziele oraz pieprz. Gdy nabierze złotego koloru wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem Cebulę zalej 1 l wrzącej wody.Włóż mięso, i duś na małym ogniu do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku.Smacznego
Kasiaaaaa
Ziemniaki polowa ugotowanych+polowa surowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 06.11.2014 12:36
domowy obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat