Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z Wołowina w sosie wlasnym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 4-5 plastrow
cebula
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna 9 lyzki
sól
ziemniaki ugotowane
ziemniaki
mąka ziemniaczana 5 lyzek
oliwa

Porada

Ziemniaki polowa ugotowanych+polowa surowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z Wołowina w sosie wlasnym.

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane) Starte ziemniaki odciskamy przez gazę, tak by odprowadzić całą wodę.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.Odsączone ziemniaki łączymy z ugotowanymi, dodajemy obie mąki (po 5 lyzek)i sól. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki. Pyzy gotujemy w w lekko osolonej wodzie. Od czasu wypłynięcia na powierzchnię powinny gotować się jeszcze ok. 10 min

Każdy plaser miesa (najlepiej Rosbef)rozbij lekko reka, posyp pieprzem,sola i oprósz mąką.W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj, listek, ziele oraz pieprz. Gdy nabierze złotego koloru wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem Cebulę zalej 1 l wrzącej wody.Włóż mięso, i duś na małym ogniu do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 06.11.2014 12:36
domowy obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak