Pyzy ziemniaczane z serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki

    3 kg
  • mąka ziemniaczana

  • jajo

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

Farsz

  • ser biały

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku

Lista składników

  • słonina

    20-30 dag
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 3 kg ziemniaków odkładamy 4 (większe) do miski, pozostałe gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy ziemniaki na 4 części (ćwiartki), wyjmujemy jedną część i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dokładamy z powrotem ziemniaki, które wcześniej wyjęliśmy. W osobnej misce ucieramy na tarce o drobnych oczkach 4 obrane kartofle, które wcześniej odłożyliśmy, przekładamy na sito, odciskamy sok i dokładamy je do reszty ziemniaków. Teraz wbijamy całe jajo, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej - wszystko razem mieszamy i zagniatamy.
Farsz: ser przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek - wszystko mieszamy.
Z ciasta formujemy placki, nakładamy farsz i lepimy pyzy.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pyzy, co jakiś czas mieszając. Gotujemy tak ok. 15 minut.
Słoninkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z posiekaną cebulką. Ugotowane pyzy polewamy tłuszczykiem ze słoninką.
ania2610
Babciny przepis, przypominający smaki dzieciństwa, choć wymaga sporo pracy, wynagradza swoim smakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.01.2016 21:49
nie jadłam z serem
Pani Domu 08.02.2015 12:13
przepysznie wyglądają
gusia1000 13.11.2014 23:33
Dobre na obiad.
Wacław 13.11.2014 11:13
pyszne jedzonko :-)
berys18 13.11.2014 09:56
bardzo apetyczne pyzy
Habibi 12.11.2014 20:52
Jak ja je lubię :) Dawno nie robiłam, chyba czas najwyższy ;)
Jusiaa 12.11.2014 17:35
Idealny obiad :)
Stenka 12.11.2014 16:48
Z serem jeszcze nigdy nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat