Pyzy ziemniaczane z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    250-300 g
  • jajko

    1 szt.
  • mięso (gotowane lub pieczone)

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nadzienie mięsne: mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy z drobną kosteczkę, szklimy na łyżce oliwy i dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość razem przesmażamy.

Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej lub jeśli zostaną Wam z obiadu to też mogą być.
Przepuszczone przez praskę ziemniaki wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z niego kulę, spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części, jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Stosujemy zasadę na 4 części ziemniaków - jedna część mąki. Odłożoną część ziemniaków z powrotem dokładamy, dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3-4 porcje.

Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, kroimy na kawałki i spłaszczamy dłonią na kształt małego placka. Na środek każdego placka kładziemy nadzienie mięsne, zlepiamy i formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pyzy wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotujemy około 3-4 minut od zagotowania i wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy pyzy łyżką cedzakową i odcedzamy na durszlaku. Wykładamy na półmisek lub talerze i okraszamy przesmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lion 19.11.2018 03:20
Przepis jest fajny, tylko że... nie są to pyzy. To są kluski śląskie. Warto by było zmienić tytuł. Pozdrawiam :)
mirecka12 06.02.2014 10:42
no to mam przepis na obiad ;-)
ppaulina 17.08.2013 20:11
uwielbiam pyzy
JOANNA16 09.05.2013 08:39
lubię takie pyzy
mufinka79 07.05.2013 09:05
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
babajaga1969 06.05.2013 22:41
smaczne i ładne kluseczki
bogusia19 06.05.2013 11:38
bardzo dobre pyzy
dodi 06.05.2013 11:28
uwielbiam pyzy a najlepiej domowe
ZielonyPokoik 06.05.2013 11:23
Smaczne!!!!
Barbara/zuza22_85 06.05.2013 11:13
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat