Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z mięsem

5.0
(290)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na kluski ziemniaczane, czyli pyzy z mięsem. Tradycyjne danie kuchni polskiej - pyzy z mięsem. Oczywiście nie może się obejść bez okrasy w formie skwarków lub smażonej cebulki! 

Jeśli szukacie przepisów na REGIONALNE DANIA KUCHNI POLSKIEJ - znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mąka ziemniaczana 250-300 gramów
jajko 2 sztuki
mięso (gotowane lub pieczone) 400 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mięsem

  • tradycyjne danie kuchni polskiej 
  • kluski z mięsem i skwarkami
  • pomysł na danie główne 
  • danie mączne 

Poznajcie przepis na pyzy z mięsem i raz na zawsze zapomnijcie o tych głęboko mrożonych, ziemniaczanych kluskach z mięsem z marketu. Jak zrobić pyzy z mięsem? Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować ciasto ziemniaczane i mięsny farsz. Kluski z mięsem będą idealnym obiadem dla osób, które lubią tradycyjne dania kuchni polskiej.

Nadzienie mięsne: 

Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na łyżce oliwy i dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość razem przesmażamy.

Ciasto ziemniaczane:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej lub jeśli zostaną Wam z obiadu to też mogą być.

Przepuszczone przez praskę ziemniaki wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z nich kulę, dodajemy jajko,  spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części, jedną część odejmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę (wielkości odjętej części).

Stosujemy zasadę na 4 części ziemniaków - jedna część mąki. Odłożoną część ziemniaków z powrotem dokładamy, dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3-4 porcje.

Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, kroimy na kawałki i spłaszczamy dłonią na kształt małego placka. Na środek każdego placka kładziemy nadzienie mięsne, zlepiamy i formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotujemy około 3-4 minut od zagotowania i wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową i odsączamy na durszlaku. Wykładamy na półmisek lub talerze i okraszamy przesmażonym boczkiem lub cebulką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lizi 24.03.2023 21:26
Jakie kluski śląskie? Kluski śląskie są z mąka ziemniaczana, pyzy ziemniaki surowe i gotowane. Knedle z ziemniakami
Edi 24.03.2023 14:50
To nie są pyzy, bo pyzy robi się z wymieszanych ziemniaków surowych i gotowanych.
Iva 07.11.2022 10:43
Jak dla mnie zbyt zawiły opis przygotowywania ciasta. Napaliłam się na pyszne pyzy z mięsem, a tu zrób babo placek, tylko jak?
andriej134 08.01.2023 19:12
Zmieszalem wszystkie składniki na ciasto i wyszło. niczego nie dzieliłem i nie wyciagalem
Karola 17.12.2022 15:02
Ugotowane ziemniaki przyciskasz przez praskę palcem rysujesz # i wyciągasz jedną z czterech części w to miejsce nasypujesz mąki ziemniaczanej potem dodajesz jajko i sól a na koniec dorzucasz tą czwartą część którą wcześniej wyciągnęłaś może brzmi strasznie ale przepis banalny z tego samego przepisu robi się kluski śląskie.
Doradca Smaku 10.11.2022 08:06
nie taki diabeł straszny jak go malują, a w tym przypadku przepis trudny jak się wydaje ;) polecam spokojnie, krok po kroku działać i będzie dobrze! Trzymam kciuki :)
aster 10.10.2022 13:17
przepis niejasny, nie wiadomo np. jakie mieso
Karola 17.12.2022 15:00
Jakiego użyjesz takie będziesz miała. Ja lubię mieszane wieprzowo drobiowe lub wieprzowo królicze. Dodaje do mięsa trochę marchewki i cebulki podsmażonej ale każdy lubi trochę co innego
Doradca Smaku 11.10.2022 12:23
W tym przepisie możesz wybrać swoje ulubione mięso! Dobrze będzie smakować zarówno mielone mięso wieprzowe, wołowe jak i drobiowe :)
lion 19.11.2018 03:20
Przepis jest fajny, tylko że... nie są to pyzy. To są kluski śląskie. Warto by było zmienić tytuł. Pozdrawiam :)
Rafal 26.10.2022 22:13
Dokładnie! Pyzy są przygotowane z gotowanych i surowych ziemniaków.
mirecka12 06.02.2014 10:42
no to mam przepis na obiad ;-)
ppaulina 17.08.2013 20:11
uwielbiam pyzy
JOANNA16 09.05.2013 08:39
lubię takie pyzy
mufinka79 07.05.2013 09:05
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
babajaga1969 06.05.2013 22:41
smaczne i ładne kluseczki
bogusia19 06.05.2013 11:38
bardzo dobre pyzy
dodi 06.05.2013 11:28
uwielbiam pyzy a najlepiej domowe
ZielonyPokoik 06.05.2013 11:23
Smaczne!!!!
Barbara/zuza22_85 06.05.2013 11:13
bardzo dobre
reniatka 06.05.2013 11:03
pożywny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak