Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kilogramy
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane

Kroki postępowania

1

Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Połowę ugotować, zemleć i ostudzić.

Krok 1 - Pyzy ziemniaczane foto
2
Resztę ziemniaków zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, wycisnąć przez lnianą ściereczkę.
Krok 2 - Pyzy ziemniaczane foto
3

Ziemniaki gotowane i surowe połączyć. Wbić jajka, dodać obie mąki, sól, pieprz i połączyć.

Krok 3 - Pyzy ziemniaczane foto
4
Zagnieść ciasto.
Krok 4 - Pyzy ziemniaczane foto
5

Formować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.

Krok 5 - Pyzy ziemniaczane foto
6

W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić pyzy. Mieszać łyżką cedzakową. Od momentu, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 7 minut. Podawać ze skwarkami lub sosem grzybowym.

Krok 6 - Pyzy ziemniaczane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 25.09.2016 11:35
również uwielbiam takie, mniam
Ewa Wojtaszko 25.09.2016 11:15
już dawno takich nie jadłam...
2milutka 25.09.2016 11:04
Uwielbiam pyzy :)
NiePieprz.pl 25.09.2016 10:57
Wyglądają tak wspaniale apetycznie, że jadłabym je bez opamiętania ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak