Pyzy ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyzy ziemniaczane foto

Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, Połowę ugotować, zemleć, ostudzić
Krok 2 - Pyzy ziemniaczane foto
Resztę ziemniaków zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, wycisnąć przez lnianą ściereczkę.
Krok 3 - Pyzy ziemniaczane foto
Ziemniaki gotowane i surowe połączyć.Wbić jajka, dodać obie mąki, sól pieprz, połączyć.
Krok 4 - Pyzy ziemniaczane foto
Zagnieść ciasto.
Krok 5 - Pyzy ziemniaczane foto
Formować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego
Krok 6 - Pyzy ziemniaczane foto
W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić pyzy. Mieszać łyżką cedzakową. Od momentu gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 7 min. Podawać ze skwarkami lub sosem grzybowym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 25.09.2016 11:35
również uwielbiam takie, mniam
Ewa Wojtaszko 25.09.2016 11:15
już dawno takich nie jadłam...
2milutka 25.09.2016 11:04
Uwielbiam pyzy :)
NiePieprz.pl 25.09.2016 10:57
Wyglądają tak wspaniale apetycznie, że jadłabym je bez opamiętania ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat