Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z ricottą w sosie kurkowym
Kluski:
Ziemniaki posolić i ugotować . Jeszcze gorące przecisnąć dwukrotnie przez praskę. Dodać masło. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto bez grudek. Podzielić na ok. 12 równych części i uformować kulki. Każdą z nich spłaszczyć w rękach i nałożyć po łyżce ricotty. Delikatnie posolić i popieprzyć. Ponownie zrobić okrągłe kluski.Gotować we wrzącej , lekko posolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze jakieś 5 minut.
Sos:
Kurki porządnie umyć i wypłukać z piasku. Osuszyć i większe "sztuki" pokroić . Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i lekko zarumienić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do kurek. Doprawić i zeszklić. Następnie zmniejszyć lekko płomień, wlać bulion i śmietanę. Wymieszać. Tak przygotowany sos redukować, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut ( aż zacznie gęstnieć). Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Polać pyzy i zajadać.