Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z ricottą w sosie kurkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, rozpływające się w ustach kluseczki, nadziane włoską ricottą w pysznym sosie kurkowo- śmietanowym. Idealny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Ciasto na kluski

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 duże łyż.
masło 82% 1 łyżka
ser ricotta 250 gramów
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Sos kurkowy

kurki 300 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 150 ml
śmietanka słodka 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 mała łyż.
sól 1 sztuka
pieprz 1 szczypta
masło 82% 1 łyżka
Szczypiorek cienki 1 garść

Porada

Sól i pieprz wg własnych upodobań smakowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z ricottą w sosie kurkowym

Kluski:
Ziemniaki posolić i ugotować . Jeszcze gorące przecisnąć dwukrotnie przez praskę. Dodać masło. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto bez grudek. Podzielić na ok. 12 równych części i uformować kulki. Każdą z nich spłaszczyć w rękach i nałożyć po łyżce ricotty. Delikatnie posolić i popieprzyć. Ponownie zrobić okrągłe kluski.Gotować we wrzącej , lekko posolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze jakieś 5 minut.

Sos:
Kurki porządnie umyć i wypłukać z piasku. Osuszyć i większe "sztuki" pokroić . Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i lekko zarumienić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do kurek. Doprawić i zeszklić. Następnie zmniejszyć lekko płomień, wlać bulion i śmietanę. Wymieszać. Tak przygotowany sos redukować, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut ( aż zacznie gęstnieć). Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Polać pyzy i zajadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak