Pyzy z ricottą w sosie kurkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, rozpływające się w ustach kluseczki, nadziane włoską ricottą w pysznym sosie kurkowo- śmietanowym. Idealny obiad dla całej rodziny.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na kluski

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    3 duże łyż.
  • masło 82%

    1 łyżka
  • ser ricotta

    250 gramów
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Sos kurkowy

  • kurki

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • bulion warzywny

    150 ml
  • śmietanka słodka

    200 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 mała łyż.
  • sól

    1 sztuka
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło 82%

    1 łyżka
  • Szczypiorek cienki

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kluski:
Ziemniaki posolić i ugotować . Jeszcze gorące przecisnąć dwukrotnie przez praskę. Dodać masło. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto bez grudek. Podzielić na ok. 12 równych części i uformować kulki. Każdą z nich spłaszczyć w rękach i nałożyć po łyżce ricotty. Delikatnie posolić i popieprzyć. Ponownie zrobić okrągłe kluski.Gotować we wrzącej , lekko posolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze jakieś 5 minut.

Sos:
Kurki porządnie umyć i wypłukać z piasku. Osuszyć i większe "sztuki" pokroić . Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i lekko zarumienić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do kurek. Doprawić i zeszklić. Następnie zmniejszyć lekko płomień, wlać bulion i śmietanę. Wymieszać. Tak przygotowany sos redukować, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut ( aż zacznie gęstnieć). Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Polać pyzy i zajadać.

Sól i pieprz wg własnych upodobań smakowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat