Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z parówkami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 12 sztuk
mąka ziemniaczana 4 czubate łyżki
jajko 1 sztuka
sól
Czosnek suszony Prymat
woda
olej
parówki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z parówkami.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram i opłukuję pod zimną wodą. Gotuję z łyżką soli. Po ugotowaniu odcedzam ziemniaczaną załogę.Jestem leniwa i wygodna, zatem nie mielę ziemniaków przez maszynkę tylko tłukę je(tłuczkiem, co oczywiste)jak są jeszcze gorące, staram się to zrobić dokładnie, żeby wszystkie ziemniaki były porządnie roztarte, nie było żadnych grudek.Czekam,aż ziemniaki ostygną. Gdy są chłodniejsze dodaję do nich jajko, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli(bo gotowałam ziemniaki w sporo osolonej wodzie)i dość sporo czosnku granulowanego.
Krok 1 - Pyzy z parówkami. foto
2
Mieszam wszystko dokładnie rękami.Następnie biorę sobie trochę powstałej masy, spłaszczam ją i wkładam do niej kawałek parówki.Zalepiam parówkę ziemniaczano – mącznym ciastem rolując kuleczkę, staram się dokładnie ukulać pyzę, żeby nigdzie ciasto się nie rozchodziło,nie pękało,żeby parówka nie przebijała, bo gdyby takie oznaki na pyzie widniały, to jest duże prawdopodobieństwo, że pyza się rozleci w trakcie gotowania i cała satysfakcja pod tytułem jaką genialną kucharką jestem legnie w gruzach,albo przynajmniej pojawi się na niej irytująca rysa.
Krok 2 - Pyzy z parówkami. foto
3
Do garnka wlewam wodę i odrobinę oleju (żeby pyzy się nie zlepiały). Zagotowuję wodę.Do gorącej wody wrzucam pyzy, wyjmuję na chwilkę po tym jak wypłyną, będą unosić się tuż pod powierzchnią wody.Pyzy można jeść same lub z wszelakimi dodatkami takimi jak: różnorakie sosy(czosnkowy, serowy, grzybowy, można tu wiele ich wyliczyć),można zjeść ze skwarkami. Dobrze smakują też przekrojone na pół i odsmażone na patelni. Przyjemnie czosnkowo pachną.
Krok 3 - Pyzy z parówkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 03.02.2013 18:11
hmmm...ciekawe! super!
Rafał10 23.12.2012 17:11
superowe :) uwielbiam pyzy, ale zazwyczaj robiłam je na słodko, z parówką muszą być bardzo smaczne :)
Lemon 22.12.2012 11:41
super
kriko 22.12.2012 10:02
ciekawe
Poison1988 22.12.2012 08:34
też jeszcze nie robiłam takich :) świetna propozycja :)
adelajda 22.12.2012 08:20
z parówką jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak