Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa ziemniaczana

ziemniaki 2 kg waga po obraniu
jajko 3
mąka pszenna 1 szk typ 500
mąka ziemniaczana 1/2 szk
sól do smaku

Nadzienie

łopatka wieprzowa 1,5 kg bez kości
cebula 1 duża
czosnek 1 łyżeczka płatki suszone
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łużeczka
woda 1,5 szk
Syrop: 2 łyżka trzcinowy
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem Zewy

Kroki postępowania

1
NADZIENIE :
Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ).
Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.
Krok 1 - Pyzy z mięsem Zewy foto
2

MASA ZIEMNIACZANA :
Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę.
Krok 2 - Pyzy z mięsem Zewy foto
3
Nie wyrabiać za długo.
Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia
Krok 3 - Pyzy z mięsem Zewy foto
4
uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule.
Układać je na tacy lub blacie i
Krok 4 - Pyzy z mięsem Zewy foto
5
wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
Jak zostaną można podsmażyć.
Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.
Krok 5 - Pyzy z mięsem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 03.06.2015 14:59
Jakby ktoś mi zrobił to zjadłabym z apetytem :)
ZEWA 03.06.2015 10:59
Dziękuję. Domowe pyzy zawsze super smaczne są :)
joanna30 03.06.2015 08:29
Chętnie bym zjadła :)
Konczi 02.06.2015 18:39
uwielbiam takie :)
Wiesława1 02.06.2015 17:22
hmmm pyszności
Agata3 02.06.2015 15:29
super obiadek :)
aginaa 02.06.2015 14:07
ale smakowicie wyglądają :)
gosia561 02.06.2015 14:00
pyszne z takim farszem
Edith85 02.06.2015 11:59
Smakowite kluchy:)
Mniam 02.06.2015 11:23
Takie pyzy bym z przyjemnością zjadła na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak