Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto;

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szkl
jajko 1
sól do smaku
woda ciepła 2 łyżki

farsz;

mięso wieprzowe 1/2 kg
bułka czerstwa 1 mała
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Kroki postępowania

1
ciasto:
Ziemniaki gotujemy do miękkości ,odcedzamy z wody i mielimy. gorące ziemniaki rozcieramy na gładką masę, najlepiej przecisnąć je przez praskę. Przekładamy do miski i lekko uklepujemy. Dzielimy masę nożem na 4 części. Wyjmujemy ćwiartkę, a jej miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę,wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto.
Krok 1 - Pyzy z mięsem foto
2
farsz:
Mięso myjemy,gotujemy z czosnkiem
Krok 2 - Pyzy z mięsem foto
3
Jak ugotowane i wystudzone mielimy dodajemy przyprawy i mieszamy
Krok 3 - Pyzy z mięsem foto
4
formujemy kulkę z ciasta i rozpłaszczamy i na środek nakładamy farsz
Krok 4 - Pyzy z mięsem foto
5
zlepiamy i robimy kulkę
Krok 5 - Pyzy z mięsem foto
6
gotujemy w lekko osolonej wodzie.Możemy podawać polane sosem
Krok 6 - Pyzy z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 21.09.2015 13:52
uwielbiam i jeszcze z jakimś sosikiem
gusia1000 01.06.2015 08:48
Lubię takie.
Anna169Hosz 31.05.2015 23:18
Prawdziwe pyszności!
AgaS10 31.05.2015 22:03
Lubimy.... Pyszne:)
Motorek 31.05.2015 21:40
To coś dla mnie
mysia12 31.05.2015 19:50
pycha lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak